Mleko pełne w proszku jest wyprodukowane ze znormalizowanego mleka pełnego pasteryzowanego, poddanego procesowi zagęszczania a następnie suszone metodą rozpyłową. Jest to produkt, jednolity, sypki o barwie białej do lekko kremowej o charakterystycznym dla mleka pasteryzowanego smaku i zapachu. Zawiera minimum 26% tłuszczu mlecznego oraz maksymalnie 4% wody.
Tekst w przygotowaniu
MASŁO to tłuszcz jadalny w postaci zestalonej, otrzymany ze śmietany z mleka krowiego poddanej procesowi zmaślania. Masło jest doskonałym źródłem węglowodanów, białka, soli mineralnych oraz witamin A, D, E, F, K rozpuszczalnych w tłuszczach a także odgrywa ważną rolę w żywieniu poprzez dostarczanie organizmowi energii.
Kakao niskotłuszczowe – proszek kakaowy o zawartosci tluszczu kakaowego 10%, otrzymywany w procesie mielenia kuchu kakaowego uzyskanego przy tłoczeniu niealkalizowanej miazgi kakaowej. Przeznaczony jest do produkcji polew kakaowych, mas czekoladopodobnych, wyrobów cukierniczych, ciast, kremów. Stanowi on składnik wielu produktów spożywczych.